Gevelbekleding vernieuwen? Dit is wat je moet weten
Het vervangen van de gevelbekleding is een grote investering in de uitstraling en bescherming van je woning. Toch is het ook een grote klus en iets dat je (waarschijnlijk) niet iedere dag doet. Wil je weten wat je kunt verwachten als je de gevelbekleding van je woning gaat vernieuwen? Lees dan gauw verder. Wij nemen je mee in alles wat je moet weten.
Waarom gevelbekleding vernieuwen?
Wanneer de gevelbekleding van je woning verouderd is, dan is dat niet alleen een vermindering van de uitstraling, maar ook een achteruitgang op gebied van de bescherming die het je woning biedt. Het vernieuwen van je gevelbekleding brengt tal van voordelen met zich mee. Allereerst verbetert het de isolatie van je huis, wat kan leiden tot een lagere energierekening. Daarnaast verhoogt een nieuwe gevelbekleding de woningwaarde en zorgt voor een vernieuwde, frisse uitstraling. Misschien nog wel het belangrijkste is dat de nieuwe gevelbekleding een rol speelt in de bescherming tegen weersinvloeden, waardoor je huis weer beter bestand is tegen de elementen.
Soorten gevelbekleding
Wanneer je je gevelbekleding gaat vervangen, dan is dat dé kans om eens voor iets anders te kiezen (mits dat mag volgens de regels die gelden voor jouw woning). Er is een breed scala aan opties voor gevelbekleding, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hout is de meest klassieke vorm van gevelbekleding en biedt een warme uitstraling, maar vereist meer onderhoud. Kunststof is daarentegen onderhoudsarm, kostenefficiënt én is in sommige gevallen bijna niet van echt hout te onderscheiden. Daarnaast is er ook nog keuze uit andere materialen als het om gevelbekleding gaat. Denk hierbij aan aluminium, PVC, polyester, HPL en vezelcement. Aluminium is duurzaam en weerbestendig, terwijl composietmaterialen zowel duurzaamheid als flexibiliteit op het gebied van de uitstraling bieden.
Weet je nog niet wat voor gevelbekleding je op je woning wilt? Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen duurzaamheid, onderhoud, kosten en uiterlijk. Over het algemeen wordt er tegenwoordig veel gekozen voor kunststof gevelbekleding, kijk voor meer informatie hierover eens op: https://www.kunststofbouwmateriaal.nl/.
Voorbereiding en planning
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt eigenlijk altijd, maar in dit geval ook zeker. Begin met het kiezen van de juiste materialen en zoek een betrouwbare aannemer voor de klus. Vergeet niet om de nodige vergunningen aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat de werkzaamheden voldoen aan de lokale bouwvoorschriften.
Het installatieproces van de nieuwe gevelbekleding
Het vernieuwingsproces begint met het verwijderen van de oude bekleding. Dit moet zorgvuldig gebeuren om de onderliggende structuren niet te beschadigen. Vervolgens komt de installatie van de nieuwe bekleding, een proces waarbij precisie en vakmanschap vooropstaan. Het is essentieel dat de nieuwe bekleding correct wordt aangebracht om te zorgen voor een optimale bescherming en isolatie. Dit omvat niet alleen het nauwkeurig snijden en plaatsen van de panelen, maar ook het zorgen voor correcte ventilatie en waterdichtheid.
Tijdens deze fase kunnen er uitdagingen optreden, zoals het aanpassen van de bekleding aan onregelmatige oppervlakken of het integreren met bestaande bouwelementen zoals vensters, deuren en dakranden. Onvoorziene reparaties kunnen nodig zijn, bijvoorbeeld als er verborgen schade aan de structuur wordt ontdekt, of als er aanpassingen moeten worden gemaakt om te voldoen aan de nieuwste bouwnormen en isolatie-eisen.
Wil je de gevelbekleding zelf installeren? Dan is het belangrijk om de juiste kennis op te doen voor je aan de slag gaat. Toch is het beter om samen te werken met een ervaren en deskundige aannemer. Zij kunnen je helpen bij het nemen van beslissingen die de duurzaamheid, functionaliteit en uitstraling van je woning verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd jou een hele hoop werk besparen door de klus uit handen te nemen.