Steeds meer mensen vinden het belangrijk om een minimalistische levenswijze aan te houden. Onder het mom van een clean house, clean mind, maken mensen er steeds meer een sport van om met zo min mogelijk spullen te leven. Ook in de kantoorinrichting kan less more zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de trend van een minimalistische kantoorinrichting en hoe jij dit zelf kunt bereiken. 

Waarom minimalistische kantoorinrichting?

Minimalisme in de kantoorinrichting biedt tal van voordelen, hieronder sommen we ze voor je op:

  • Vermindering van afleidingen: Overbodige decoraties, rommelige bureaus en te veel visuele prikkels kunnen de concentratie van werknemers negatief beïnvloeden. Een minimalistische inrichting helpt bij het creëren van een omgeving waarin werknemers zich gemakkelijker kunnen concentreren op hun taken zonder te worden afgeleid.
  • Verhoogde productiviteit: Een opgeruimde en georganiseerde werkplek bevordert een vlotte workflow en minimaliseert tijdverspilling. Werknemers kunnen efficiënter werken wanneer ze zich in een geordende omgeving bevinden.
  • Verbeterde creativiteit: Minimalistische ruimtes kunnen een gevoel van openheid en helderheid creëren, wat kan leiden tot heldere, creatieve gedachten. Er is meer ruimte voor nieuwe ideeën om te floreren wanneer de geest niet wordt belast met visuele rommel.

Hoe bereik je een minimalistische kantoorinrichting?

Wil je jouw inrichting op kantoor ook minimaliseren om zo meer rust  en een meer productieve omgeving te creëren? Om een minimalistische kantoorinrichting te realiseren, zijn er enkele stappen die je kunt volgen:

  1. De basis van de ruimte: Het startpunt voor een minimalistische inrichting begint bij het creëren van een rustige basis voor de ruimte. Kies voor neutrale kleuren zoals wit, beige, grijs en lichtblauw om een kalmerende sfeer te scheppen. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat de ruimte te steriel of kil aanvoelt. Door subtiel gebruik te maken van enkele accentkleuren kun je warmte en persoonlijkheid toevoegen zonder afbreuk te doen aan de minimalistische stijl. 
  2. Keuze van meubilair: Minimalistische kantoorinrichting draait om de selectie van eenvoudige, functionele meubelstukken. Kies meubels met strakke lijnen en een tijdloos design. Neutrale kleuren voor meubilair zijn ideaal, omdat ze bijdragen aan een uniforme uitstraling en visuele afleiding minimaliseren. Daarnaast kan het slim zijn om te investeren in multifunctioneel meubilair, zoals modulaire bureaus met geïntegreerde opbergruimte, om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.
  3. Opruimen en organiseren: Minimalisme betekent het elimineren van overbodige items en het bewust organiseren van wat overblijft. Neem de tijd om de kantoorruimte te ontdoen van onnodige spullen, oude documenten en overvolle boekenplanken. Het principe van “less is more” moet centraal staan bij het kiezen welke items je wilt behouden. Bewaar alleen wat essentieel is voor het werk en wat bijdraagt aan de functionaliteit van de ruimte. Het organiseren van deze items in laden en kasten helpt bij het handhaven van de minimalistische uitstraling.
  4. Licht en ruimte: Minimalistische kantoren maken vaak slim gebruik van natuurlijk licht en open ruimtes om een gevoel van luchtigheid en helderheid te creëren. Grote ramen zijn dan ook een groot pluspunt in een minimalistisch kantoor, hierdoor komt er zoveel mogelijk daglicht binnen. Daarnaast kun je gebruikmaken van strategisch geplaatste verlichting om donkere hoeken op te helderen en de ruimte optimaal te benutten. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen openheid en privacy, zodat werknemers zich kunnen concentreren zonder zich opgesloten te voelen.

Nog enkele praktische tips

  • Digitaliseer documenten en verminder papiergebruik om de noodzaak van archiefkasten en stapels papier te verminderen. Daarnaast is het digitaliseren van documenten ook nog eens milieuvriendelijk. 
  • Beperk persoonlijke items op het bureau tot een minimum om een opgeruimde uitstraling te behouden. Zorg ervoor dat je medewerkers hun bureau zo leeg mogelijk houden. Je kunt ze in ieder geval vragen om aan het eind van de dag hun bureau op te ruimen.
  • Investeer in multifunctioneel meubilair, zoals bureaus met ingebouwde opslag, om de ruimte optimaal te benutten en overtollige opbergmeubels te vermijden. Doordat je opbergruimte in je bureau hebt, hoef je minder overige kasten neer te zetten. Dit houdt het aantal meubels in het kantoor beperkt en hierdoor heb je automatisch al een meer minimalistisch kantoor.

Minimalistische kantoorinrichting is meer dan een modieuze trend; het is een bewuste keuze om een efficiënte en aangename werkomgeving te creëren. Door de visuele ruis te verminderen en de focus te leggen op eenvoud, kunnen bedrijven en werknemers profiteren van een verhoogde productiviteit, concentratie en creativiteit.

Heb je hulp nodig bij jouw kantoorinrichting? Bijvoorbeeld voor een kantoorinrichting in Meppel? Neem dan eens een kijkje bij Kleinlugtenbeld Kantoor en Projectinrichting. Zij kunnen je helpen met de inrichting van je kantoor en je meer praktische tips geven.